onsdag, juli 22, 2009

Estetik -vs- praktik


Min man brukar "reta" mig för att jag alltid väljer estetik före praktik. Jag hävdar att estetik är något som alltid bör vägas in när man gör något, vad som helst. Ett exempel: man ska ställa in en pryl i en hylla. Man har då alltid minst 2 val. Man kan ställa in prylen helt "random" så den hamnar vart som helst. Problemet löst. ELLER. Man kan tänka till en millisekund och ställa in prylen så den hamnar i hyllan men så det också ser estetiskt tilltalande ut. Problemet löst. Jag väljer i 9 av 10 fall det senare. Min man väljer i 10 av 10 fall det tidigare. Konflikt? Vad tror du?

Därför blev jag extra glad idag när jag såg min son göra detta (ovan) med sin våffla när vi hade våffelkalas. Han la en gräddklick på varje litet våffelhjärta och blåbär runt om "så det skulle bli vackert". Sen åt han upp våfflan. Så talar min son.

2 kommentarer:

  1. Instämmer till 100% med Lottas och Edwards
    inställning till estetik... men man kan ju undra vem Richard har ärvt eller ??? /svärmor.

    SvaraRadera
  2. Lite venus och mars här tror jag: män koncentrerar sig på funktion. saker som är helt utan relevans för ev funktion (exempelvis vinkel på prylen i hyllan) lämnar vi utan åtgärd. Kvinnor å andra sidan saknar denna lösnings-orientering och föredrar att fundera och fundera och fundera och FUNDERA. var på väg att säga älta men det gjorde jag ju inte.
    Visst - undantag finns: min grannfru t ex är nog mer lösningsorienterad än de flesta män jag känner. Och en gemensam bekant till oss är mer älta-orienterad än de flesta kvinnor jag känner.

    Notera dock att detta drag vanligtvis utvecklas i samband med puberteten. Därmed förklaras alltså din sons estetiska ådra. Vårda den dock - en estetiskt lagd man är lika ovanligt som uppskattat av kvinnor har jag förstått.

    SvaraRadera