tisdag, maj 26, 2009

Gör jag rätt?

Fina Edward i Thailand! När Edwards eksem var som värst, förra sommaren och hösten, var jag och Richard desperata. Ungen var helt täckt av stora, variga, blödande sår. Han hade ont och grät nästan dagligen pga smärtor och sorg över att inte ha en "vanlig kropp". Vi övergav då den traditionella sjukvården och vände oss till antroposoferna i Järna. Ett halmstrå, javisst, men som jag sa - vi var desperata! Vi fick en akuttid hos en barnläkare och över dagen sattes allt kortison ut. Edward ordinerades narurläkemedel och salvor utan kortison. Det blev inte värre, men inte så mycket bättre heller, tyvärr. På inrådan av bägge Edwards läkare (SöS, Antroposoferna) åkte vi på "solresa", i medicinskt syfte, i oktober. Resan planerades ihop med doktorerna och Försäkringskassan och jag "vabbade" i de 14 dagar vi var borta. När jag sen kom hem så nekade FK mig ersättning. De hade inte något avtal med Thailand och beviljade inte längre sjukresor till solen. Hm. Jag önskar de sagt det till mig tidigare, innan jag åkte. Jag bråkade först, överklagade sen beslutet men förlorade, både beslutet och ekonomiskt ganska rejält på resan.

Det vi vann var iallafall att Edwards eksem blev bra. Helt bra faktiskt. Han har haft "skov" när de kommit tillbaka men kroppen har haft motstånd nog att stå emot stafolykock-infektioner så resan var en god investering i slutändan.

När vi kom tillbaka kom jag på att vi faktiskt har "barn-försäkringar" hos Trygg Hansa. Kostar nån tusenlapp om året. Jag vände mig till dem för att höra om inte eksem omfattades av försäkringen. Jovisst, sa handläggaren. Men bara om det är kroniskt, dvs till vuxen ålder. Edward kan med andra ord söka ersättning för "sveda och värk" när han fyller 18. Om eksemen består (hoppas inte!).

Nelle föddes med en rad genetiska underligheter. Torticollis, en för kort halsmuskel, var en av dessa. Jag var en riktig "lejon-mamma" när hon var liten och krävde att hon skulle bli undersökt för jag kände att nåt var fel när hon var bebis. Efter 5 månader fick vi komma till specialist och sjukgymnast. Det var bra men kanske för sent. Nelles huvud är fortfarande "skevt" och kommer så alltid att vara. Det kanske hade kunnat undvikas om vi DIREKT fått komma i kontakt med sjukgymnasten när hon föddes. Nu till min fråga. Gör jag rätt som kontaktar försäkringsbolaget igen för Nelles räkning. Ev. kan hon få ett "skadestånd" (ekonomiskt) för detta skeva huvud? Jag som tjej fattar ju att hon kommer tycka det är DÖ-JOBBIGT när hon blir tonåring. Hon har dessutom tratt-bröst vilket inte kommer göra livet lättare vid 13. MEN, sätter jag ett stigma på henne som hon är totalt omedveten om?

Jag tycker det här känns svårt. Papperna går idag per post till Trygg Hansa.

1 kommentar:

  1. Visst gör du rätt! Hon har de problem hon har, oavsett försäkringen. Att få ev ersättning måste bara vara positivt.

    TryggHansa kommer få dra sitt stå till vår stack i höst (1 år efter diagnos). Vet inte om det gör junior gladare, men kanske lite rikare i alla fall.

    Kramar till er alla!

    SvaraRadera